Maha Shivaratri

shiva him.Maha Shivaratri is letterlijk “de grote nacht van Heer Shiva” (Shiva: ‘God in zijn goedgunstige vorm’), en wordt een maal per jaar gevierd in februari of maart, vlak voor de nieuwe maan. De viering begint al in de ochtend, maar het accent ligt op de daaropvolgende nacht.
Deze speciale nacht wordt gevierd met de Shiva Lingam Abishek Puja; dit is een ceremonieel gebed ter ere van Heer Shiva. Volgens de traditie is het verder goed om deze nacht wakker te blijven en bijvoorbeeld in meditatie of met het zingen van bhajans en kirtan door te brengen. Het werkt louterend en het is een Zegen om er aandacht aan te geven.

Op Sada Shiva Dham beginnen we in de ochtend van Maha Shivaratri met:

 • de Paduka Puja voor Babaji,  (6.30 uur) – zie onder 1]
 • de havan, de vedische vuurceremonie (7 uur) – 2]
 • de Aarti in de tempel (8.15 uur) – 3]
 • vanaf 10 uur: karma yoga en voorbereiden voor de avondviering
 • 13.00 eenvoudige lunch. Men kan zich op deze spirituele dag ook beperken tot fruiten en noten, of enkel tot drinken.
 • tot 16 uur: pauze / rust.
 • 16-18 uur: karma yoga
 • 19.00 uur: Aarti in de tempel
 • 21.00 uur: Maha Shivaratri Shiva Lingam Abishek Puja – 4] – in de tempel
 • daarna een pauze en, voor wie er voor kiest, tot de vroege ochtend bhajans en kirtan zingen in de dhuni (vuurhuisje).
 • De volgende ochtend is er een programma zoals gebruikelijk [dat wil zeggen op een zaterdag, zondag en maandag ochtend de havan, de vuurceremonie, om 6.30 uur en daaropvolgend de Aarti om 8 uur; op een dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag ochtend om 7.00 Aarti (geen havan)]

Een ieder is welkom om deze universele viering bij te wonen. Men kan reeds een dag eerder komen en blijven overnachten, of men kan op de avond van Maha Shivaratri de Aarti en de hoofdpuja, de Shiva Lingam Abishek Puja, bijwonen, en eventueel ook daarna het kirtan zingen in de dhuni.

Voor de exacte datum: zie de AGENDA !

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van Maha Shivaratri:
Een van de verhalen gaat over het karnen van de oceaan in de begintijd van de schepping, om de nectar van onsterfelijkheid te vinden. Voordat de pot met de nectar naar boven kwam, kwam een pot met gif, die de wereld kon vernietigen en zowel de goden als demonen schrik aanjoeg. Om de wereld te beschermen kwam Shiva en dronk het gif, dat hij niet inslikt maar in zijn keel houdt, die daardoor blauw kleurt. Shiva wordt daarom ook wel “Neelkantha”, “Hij met de blauwe keel”, genoemd. Om deze gebeurtenis te gedenken, wordt Maha Shivaratri gevierd.
Volgens een ander verhaal is Maha Shivaratri de dag van het huwelijk van Shiva met zijn gemalin Parvati.
In weer een ander verhaal wordt verteld hoe Shiva op de dag van Maha Shivaratri 12 Jyotir Lingams (Licht Lingams) manifesteert op verschillende plaatsen in India. Een Lingam met daar omheen de Yoni is een oersymbool van Eenheid in het universum, de Eenheid van Shiva en Shakti, van Geest en Materie. Een lingam is in feite het symbool dat Oneindigheid vertegenwoordigt.

1] Paduka Puja: Ceremonie in Babaji’s kutir (hut) als een uitnodiging voor Zijn spirituele Aanwezigheid
2] Havan: Vedische vuurceremonie voor vrede en Harmonie
3] Aarti: Lichtceremonie plus zingen van mantra’s en gebeden in sanskriet en hindi (er zijn boekjes met de teksten en nederlandse vertaling).
cropped-10499581_604241979689085_6044302358594322443_o-1.jpg
4] Shiva Lingam Abishek Puja: de Shiva Lingam is het symbool voor Shiva die zonder begin en eind is. Deze puja is om de verbondenheid met de oneindige essentie van het bestaan te vieren, voor vrede en Harmonie. Bij deze Abishek puja wordt de Lingam gebaad met melk en worden er parfumolie, bloemen, wierook, zoetigheden etc. aangeboden en tot slot wordt middels de Aarti licht aangeboden. Dit alles is als een diepe reiniging en meditatie, die ons nieuwe energie geeft en ons bewustzijn verlevendigt.

IMG_7839