Genesis

Bhole Baba ki Jai !!!

Een verslag

Babaji’s prachtige ashram Sada Shiva Dham – woning van de heilige Shiva – is gelegen in een van de mooiste gedeelten van ons land, aan de rand van de Veluwe. De ashram is een bijzonder vredige plek, omgeven door vanuit cultuur-historisch perspectief karakteristieke houtwallen.

De ashram is sinds 1992 gelegen op een landgoed van ca. 8 ha. bestaande uit bos en weilanden. Voordien hadden we een tempel ter ere van onze geliefde Babaji in Amsterdam. Deze tempel is gesticht in 1981, nadat wij een heel bijzondere “leela” van Babaji mochten beleven.

Vele malen had Babaji tegen Bhuri gezegd dat zij een Tempel moest oprichten in Amsterdam, ter ere van Hem. Het was er echter nooit van gekomen, Maar tijdens het kerstfeest in 1980 zei Hij tegen Bhuri: “als je deze Karma Yoga opdracht niet hebt volbracht wanneer je hier weer komt, stuur ik je onmiddellijk terug naar huis”.

In februari 1981 herinnerden we opeens wat Hij had gezegd!. En in een paar dagen lukte het ons om een kleine tempel te installeren waar de eerste Aarti werd gehouden met een opmerkelijke grote groep mensen, die de Aarti zongen begeleid door een cassette bandje. Later werden wij er ons van bewust dat die eerste Aarti in Amsterdam werd gehouden tijdens de Maha Shivaratri!! Terug in Hairakhan wilden wij Hem bedanken voor deze prachtige gift. Hij zei toen: “Oh ja, dat weet Ik, Ik was daar ook en er was heel goede chai.” .

In Amsterdam verhuisde de tempel naar verschillende adressen. Munirajji echter, die alle adressen heeft bezocht, hield vol dat we een echte asham in Nederland zouden moeten gaan stichten. Pujari en Bhuru zochten het land af en vonden ten lange leste een prachtige houten villa in het bos met een prachtige tuin en weilanden er om heen.

In 1992 mochten we de “echte” ashram openen, die werd ingewijd door Shri Munirajji en Shri Shastriji. Maar, wat een ellende!, Tijdens koninginnedag van 1994 brandde het huis voor Babaji tot de grond toe af. Het enige wat nog over was, was een kleine dhuni. Met hulp van plaatselijke goede bouwvakkers en een groot aantal devotees gaan we het huis voor Babaji herbouwen!

In 1996 kwamen Shri Munirajji en Shri Shastriji uit India om het nieuwe gebouw in te wijden, alsmede twee krachtige murti’s. We zijn heel dankbaar voor deze unieke plaats waar Babaji’s liefdevolle aanwezigheid duidelijk kan worden ervaren. We zijn ook heel dankbaar voor enkele speciale volgelingen die de ashram op dagelijkse basis runnen en die altijd weer de vele gasten hartelijk weten te verwelkomen. Onze pujari is een geschenk uit de hemel! En zoals een van ons het eens verwoordde: “mocht er een Nobel-prijs zijn voor pujari’s zou die zonder aarzelen aan Maarten Baba worden verleend!!”

Sada Shiva Dham bruist van activiteiten. Elke morgen is er een meditatie in de dhuni. Er is havan (vuurceremonie) in de weekends: zaterdag, zondag en maandag. Er is dagelijks ’s morgens en ’s avonds Aarti. Elke maand, vlak voor de volle maan is er een Babaji-weekend, waarbij een grote Vedische vuurceremonie (yagya) wordt gehouden.  Verder worden de traditionele festivals, zoals Shivaratri, Navaratri, Divali etc. gevierd. Soms vindt er een concert plaat en heel vaak zijn er groepen bezig met hun programma, bijvoorbeeld sapvasten week, yoga en dergelijke. En er is natuurlijk volop gelegenheid om Karma Yoga te bedrijven!

De ashram in Loenen heeft grootse uitbreidingsplannen. De bouw van een nieuwe Tempel ter ere van onze geliefde Babaji is gepland voor het bestaande gebouw. De plannen zijn goedgekeurd door de lokale overheid en we zijn nu bezig met de technische uitwerking daarvan.

Zowel Shri Munirajji als Shri Mandaleshwar hebben gezegd dat het eigenlijk niet de bedoeling is om een tempel tussen de slaapvertrekken en douches te bouwen. De bestaande tempelruimte zal t.z.t. worden gebruikt voor groeps activiteiten. We hopen dat we met genereuze donaties onze plannen binnen afzienbare tijd mogen gaan realizeren.

MAHA   MAYA   ki  JAI  !!

Geschreven door Bhuri: 28-08-2007